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STERILE PROCESSING INSIGHTS
Clearing the air on sterile 
storage, instrument positioning   
by Stephen Kovach

SUBMIT YOUR QUESTIONS: 
editor@hpnonline.com

QThe other day I saw some cardboard shipping boxes in our 
sterile storage area.  Is that an acceptable practice?

AAs with any practice in Sterile Processing & Distribution (SPD), 
there should be a standard -operating 

policy (SOP) in place that addresses sterile 
storage and acceptable practice for your 
facility. External shipping cartons and 
boxes are considered dirty because they 
have been exposed to unknown conditions. 
The shipping boxes can serve as generators 
and reservoirs for insects, dust and other 
contaminants.  

ANSI/AAMI ST 79, section 3.3.6.5 dis-
cusses this topic and even suggests having 
a breakout area/or room located near or 
adjacent to a surgical or supply processing 
department. Having a breakout area helps 
to reduce the introduction of dust, insects, 
and other contaminants to this supply area.

In my view, it is not an acceptable prac-
tice to have cardboard shipping boxes in 
sterile storage. This should be addressed 
using your healthcare facility’s process for improving poor practice.

QWe had a pre-audit survey to prepare for an upcoming survey. 
The person doing the survey told us that all hinged instruments 

must be in the open position for sterilization. They looked at our 
peel pouches and found many instruments not in the open position. 
Could we get cited for not having them all in the open position?

AFirst, you should have an SOP on this topic. But, my answer is 
yes for the following reasons.

In September 2018, The Joint Commission, one of the premier 
surveying agencies, put out a notice stating, “They will also review 
peel packs to see if items that are awaiting sterilization or have just 
been sterilized are in the unratcheted position.”1 This could be why 
your surveyor brought this to your attention.

The new third edition of ST79:2017 now offers clearer guidance on 
the placement of instruments. Previous editions stated that instru-
ments should be held open and unlocked; this guidance resulted in 
confusion because some surveyors thought it meant the instruments 
must be held wide open. In the new version of ST79, the committee 
eliminated the word “open” to alleviate the potential for confusion. It 
now states that “ratcheted instruments should be unlatched. Racks, 
pins, stringers, or other specifi cally designed devices can be used to 
hold the instruments in the unlatched position.”

So, what is a ratchet? It is a step-locking device on surgical instru-
ments. As the handles are closed, the jaws are also closed and the 
ratchet holds them in a locked position. The ratchet consists of a 
notched bar on each handle. The notches are facing and overriding 
when the handles are closed. A ratchet on a medical device is con-
sidered closed once the fi rst (step locking) ratchet is engaged; thus, 
if it is not engaged, it is considered open.2 So, you must make sure 
that ratcheted instruments are not engaged during the assembly 
process (See Figure 1).

Sterilization depends on the contact of the sterilizing agent with 
all surfaces for the prescribed time; thus, this can be achieved only 
if the sterilizing agent (e.g., steam) contacts all instrument surfaces. 

Hinged instruments, such as scissors 
and hemostats, should be sterilized in 
a position to ensure that the sterilizing 
agent can adequately contact all surfaces 
[(disassembled or unlatched per the origi-
nal equipment manufacturer’s (OEM) 
instructions for use (IFU)].

We know that an OEM places word-
ing in their IFU to give direction on this 
subject, so here is one example of an IFU 
from an OEM:

“for individual instruments with ratchet 
locks so instruments can be sterilized in 
an open position (unlocked) positions…
instruments locked during autoclav-
ing can experience cracked hinges (box 
locks) or other problems because of heat 
expansion…for instruments sets unlock 
all instruments and sterilize in the open 

position.” Miltex Surgical Instruments – Care and Handling (2005).
When making an SOP for your facility, it should refl ect your 

practice. To do this, consider the various OEM IFU and standards 
to make the SOP. If you are audited, then you are “walking your 
talk” on this subject. Here is some possible wording that might be 
used in an SOP based on the information I have shared.
• An example statement for sterilization of medical devices that 

have ratcheted or take apart IFU (See Figure 2). 
• “all ratcheted medical devices will be in 

the open, not engaged position during 
sterilization either in the natural, relaxed 
position or with the aid of a product to 
ensure it stays in the open position dur-
ing the sterilization process. Also, other 
medical devices per the IFU that must be 
disassembled during sterilization will be.”
There are many companies that provide 

devices that help keep instruments in the 
proper position during the sterilization 
process. Work with them to make sure the products you use are 
clinically relevant and evidence-based for your process. 

You want to get to best practice, and best practice is making sure 
all instruments that have a ratchet and instruments that need to be 
disassembled for sterilization are in the proper position so they can 
be properly sterilized, opened or disassembled. HPNHPN
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